Ventilatie

‘Traditionele’ ventilatie

Mechanische ventilatie, zonder WarmteTerugWin unit (WTW), werd tot het einde van de vorige eeuw hoofdzakelijk als ventilatiesysteem aangelegd in nieuwbouwwoningen. Via kanalen wordt de ‘vervuilde’ lucht uit het huis gezogen. De verse lucht komt via roosters, die zich bij de kozijnen bevinden, naar binnen. Het voordeel van dit type ventilatie is dat het relatief goedkoop kan worden aangelegd. Het nadeel is dat als het buiten koud is, er koude lucht naar binnen wordt gezogen, wat tocht veroorzaakt. Daarnaast kost het extra energie om het huis aangenaam warm te houden. Vanaf eind jaren 90 wordt ventilatie met een WTW-unit steeds vaker in woningen toegepast.

Oude ventilatiebox vervangen

Als u een oud ventilatiesysteem heeft, dan kunt u mogelijk energie besparen. Tot in de jaren 90 werden er ventilatieboxen op wisselstroom gebruikt. Dat zijn grote energieverbruikers. Tegenwoordig zijn er ventilatieboxen op gelijkstroom, die aanzienlijk minder stroom verbruiken. Een nieuwe ventilatiebox op gelijkstroom, verdient u snel terug.

Ventilatie met WTW-unit

Ventilatie met een WTW(WarmteTerugWin)-unit is een duurzaam ventilatiesysteem. Naast afvoerkanalen, zijn er ook toevoerkanalen die naar de verschillende ruimtes in de woning gaan. De ‘warme’ lucht van binnen kruist via een warmtewisselaar (WTW-unit) de koude lucht van buiten, waardoor deze wordt voorverwarmd. Zo blijft de warmte in de woning en hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder hard te werken om het huis aangenaam warm te houden. Om het binnenklimaat gezond te houden, is het belangrijk om periodiek onderhoud te plegen. We adviseren om elk jaar de filters te laten vervangen en elke 5 jaar de kanalen te laten reinigen.

Wij onderhouden ventilatiesystemen met en zonder WTW-unit. Ook installeren we ventilatiesystemen. Als er een WTW-ventilatiesysteem geïnstalleerd moet worden en er zijn geen toevoerkanalen, dan is er een redelijke verbouwing nodig om dit systeem in het huis aan te leggen.

Heeft u vragen over ventilatie of wilt u laten checken of u een verouderd ventilatiesysteem heeft, neem dan contact met ons op.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.